Zložky v našich boilies

Zložky v naších boilies či peletách

Rastlinné zložky

Extrudovaná sója 

Farba suroviny: Žltá 

Pôvod suroviny: Strukovina pochádza z Východnej Ázie

Zaradenie: Veľmi dobrý rastlinný atraktor a nie je to spojivo

Merná hmotnosť suroviny:

Popis: Plnotučná potravina vhodná pre ryby, jedna z najatraktívnejších strukovín bohatá zdrojom bielkovín, tukov (cca 18%) či dusíkatých látok (cca 37%) a ostatných živín.

Pod pojmom extrudovaná sója sa rozumie určitý druh spracovateľnosti (sóje) v strojoch tkzv extrúdoroch s atmosferickým tlakom cca 0,4MPa pri teplote 160 stupňov s trvaným časom 20 sekúnd . Čiže ide o krátkodobé „šokové“ tepelné spracovanie strukoviny.  

Pri tomto procese sa zvýši biologická hodnota sóje a zároveň pachová stopa, vďaka zachovaniu esenciálnych aminokyselín , na ktoré je táto strukovina bohatá.

A čo je najdôležitejšie dochádza k strate biologickej aktivity bielkovín ( denaturácií)  a degradovateľnosť dusíkatých látok čo umožňuje veľmi dobru stráviteľnosť (v črevách).

ZHOTNOTENIE SUROVINY:

Pre nás rybárov čo je najpodstatnejšie  extrudovaná sója vďaka špeciálnemu spracovaniu má získanú atraktivitu z tukov a to v podobe veľmi príjemnej olejnatej vône , ktorá sa zvyšuje pri teplote vody od cca 14 – 16 stupňov. Čiže jej chuťové a pachové atraktory sa prejavia výborne v teplejších vodách. Extrudovanú sóju odporúčame pridávať do výroby boiliesov, metod mixov, či krmítkových  zmesí.

Konopná múčka

Farba suroviny: Hnedo-zelená 

Pôvod suroviny: Pochádza zo západnej a  východnej Ázie

Zaradenie: Veľmi dobrý rastlinný atraktor a nie je to spojivo

Merná hmotnosť suroviny:

Popis: Táto aromatizovaná konopná múka obsahuje mnohé minerály s nutričnými hodnotami uhľohydráty (6%), tuky (13%) z toho nasýtené (1%), sodík (0,15%), omega 3  (2,1%), omega 6  (6%), vláknina (22%) a  proteíny (30%)
Konopná múka sa získava z drviny, ktorá vzniká po vylisovaní konopných semien za studena. Drvina sa pomelie na múku , ktorá má vysoký obsah ľahko stráviteľných  bielkovín , neobsahuje lepok, vysoký obsah všetkých prírodných esenciálnych aminokyselín, vláknin a antioxidantov. 

Konopná múčka neobsahuje psychotropné látku THC.

ZHOTNOTENIE SUROVINY:

Vďaka obsahu tukov (konopného oleja), tak ako pri extrudovanej sóje aj tato konopná múčka zanecháva taktiež príjemnú aromatickú konopnú pachovú stopu. A ako vieme kaprovité ryby tieto pachové stopy jednoducho dráždia .

Uplatnenie tejto suroviny nájdeme najmä pri výrobe obaľovacích ciest a boiliesov, ale samozrejme sú vhodné pre výrobu metod mixov či krmítkových zmesí.

Kukuričné lepidlo 

Farba suroviny: Žltobiela

Pôvod suroviny: Obilnina pochádza zo strednej ameriky

Zaradenie: Veľmi dobrý rastlinný atraktor a  je to výborné spojivo

Merná hmotnosť suroviny:

Popis: Kukuričný lepok a krmivo z kukuričného lepku sú vedľajšími produktmi výroby kukuričného škrobu a  pozostáva z väčšej časti z lepidla z kukuričného jadra, ktoré bolo oddelené od škrobu premytím a vytlačením. Takže nejde o múku ale o extrudované  škrobové jadro zo zŕn kukurice.
Krmivo z kukuričného lepku obsahuje vedľajšie produkty, ktoré sa hromadia v priebehu výrobného procesu napr.  endospermy, zbavené olejov či škrupiny-šupky, lepidlá a zložky pramenitej vody.

ZHOTNOTENIE SUROVINY:

Zemiaky , kukurica a pšenica sú najdôležitejšími rastlinami na výrobu škrobu na svete. Extrudovaný kukuričný škrob (kukuričné lepidlo) má príjemnú kukuričnú vôňu, veľmi dobre sa plastifikuje a nedehydruje nám cesto pri spracovávaný cesta napr. pri výrobe boiliesov, peliet či obaľovacích pást. Čo sa týka hrubších zrnitých zmesí ,metod mixov a krmných zmesí,  tak absolútne nie je problém s lepkavosťou – súdržnosťou zmesí. 

Tak ako aj iné extrudované suroviny taktiež táto surovina je dobre stráviteľná pre kaprovité ryby a má výborný vnadiaci účinok , vďaka pachovo výraznejšej vôňe po kukurici.

Kukuričná múka (extrudovaná)

Farba suroviny: Žltá

Pôvod suroviny: Obilnina pochádza zo strednej ameriky

Zaradenie: Veľmi dobrý rastlinný atraktor a  je to výborné spojivo

Merná hmotnosť suroviny:

Popis: Extrudovaná kukuričná múka na rozdiel od klasickej kukuričnej múky, prešla (tepelne šokovým) výrobným procesom – extrudovaním. Extrudovaná surovina vďaka extrudácií je ľahšie stráviteľnejšia oproti bežným múkam minimálne o 35%. Rozhodne je aj oveľa lahodnejšia, veľmi jemná a čo je najdôležitejšie zo styku s vodou „vypúšťa“ prijemnú kukuričnú arómu.  Obrovským pozitívom suroviny je jeho súdržnosť a plastifikácia. 

ZHOTNOTENIE SUROVINY:

Kukuričnú extrudovanú surovinu považujeme za základ pri výrobe boiliesov, ciest či peliet.

Najviac sa cení kukuričná lahodná vôňa, ktorá rozhodne láka amura či kapra, pre ryby veľmi dobre stráviteľná  a má výborné plastifikačné vlastnosti (nesaje vodu). 

Kukuričná krupica

Farba suroviny: Žltá

Pôvod suroviny: Obilnina pochádza zo strednej ameriky

Zaradenie: Rastlinná surovina a nie je to spojivo

Merná hmotnosť suroviny:

Popis:  Kukuričná krupica a jej kalibrácia  je výrobok z vnútornej časti kukuričného zrna. Výrobná granulácia zŕn krupice sa pohybuje je od (najhrubšej) 900 µm po (najjemnejšiu) 250 µm. Približný obsah nutričných hodnôt v kukuričnej krupici napr.  vláknina 0,6 %. bielkoviny 10 %, tuky 1,4% či sacharidy 83 %.

Výrobný proces pri výrobe krupice pozostáva z kukuričných drv bez šúp a klíčkov, ktoré sa naparujú a vločkujú. No a po vysušení sa melú (v rotačných kamenných mlynoch) na požadovanú granuláciu.

ZHOTNOTENIE SUROVINY:

Kukuričná krupica sa používa ako keby na „zhrubnutie“ veľmi jemných zložiek v krmítkových zmesí , metod mixov alebo  boiliesov. Pri použitý kukuričnej krupici sa orientujeme skôr ku sladkým vnadiacim nástrahám pre kaprovité ryby.   

Kukuričná múka (výbrerová) 

Farba suroviny: Žltobiela

Pôvod suroviny: Obilnina pochádza zo strednej ameriky

Zaradenie: Rastlinná surovina a  je to spojivo

Merná hmotnosť suroviny:

Popis: Kukuričná múka je niečo podobné ako extrudovaná. Ale medzi nimi je zásadný výrobný rozdiel v tom, že nie je nijak (pred pomletím alebo po pomletí) tepelne upravená. Taktiež sa melie z jadra zŕn  (bez šupiek) na požadovanú zrnitosť, v našom prípade na jemnú múku. Čo sa týka výživových hodnôt tie su cca tuky 3% z toho nasýtené mastné kyseliny 0%, sacharidy 75% z toho cukry 0 %, bielkoviny 7%, vláknina 6% a soľ 0%.

ZHOTNOTENIE SUROVINY:

Kukuričnú múku považujeme taktiež za základ pri výrobe boiliesov, ciest či peliet. Najviac sa cení kukuričná vôňa, ktorá sa prejaví po namočený či po uvarený. láka kaprovité ryby (amur, kapor) a má dobré plastifikačné vlastnosti. 

Repková múka (Plnotučná) 

Farba suroviny: Zelenožltá

Pôvod suroviny: Olejnina pochádza zo 

Zaradenie: Rastlinná surovina a nie je to spojivo

Merná hmotnosť suroviny:

Popis: Repkovú extrahovanú  múku (šrot) získame zo surovej repky olejnej bez akýchkoľvek tepelných úprav. Je to vlastne vedľajší produkt , pri mletí celých semien repky, získaný následnou extrakciou semien repky po lisovaní za studena. Tým, že sa repka lisuje za studeného stavu sú všetky pachové i chuťové látky neporušené . Tento vyrobený produkt, ktorý obsahuje vyvážený pomer živín sa používa na prípravu rôznych kŕmnych zmesí. Čo sa týka obsahu tukov v múke je cca 25%.

ZHOTNOTENIE SUROVINY:

Repková múka vďaka typickej vône repky (bez cudzích zápachov) a pomerne vysokého obsahu tukov je príjemným atraktorom pre kaprovité ryby v letných mesiacoch. Používame ju ako doplnok pri výrobe boiliesov, ciest či metod mixov alebo krmítkových zmesí. Univerzálnosť a atraktivita spočíva aj v tom , že je použiteľná rovnako pre mäsové či sladké kaprové výrobné zmesi, na ktoré ryby reagujú.